in Augurken

Uit de koelkast met Wiebren Altena van Collectief 15.

6 kick off vragen voor Wiebren Altena
#de blauwe spreeuw #collectief 15 #grafisch ontwerper #ordenaar #kunstenaar

door Anouk Smies

> Wiebren, met welk product kom jij uit de koelkast en waarom word je hier warm van?

Met de augurk. Ik houd van een beetje zuur, in contrast met andere smaken. Daarnaast is de augurk knapperig, hij heeft een lekkere bite. Als er geen augurk of een kappertje in mijn salade zit dan heb ik sterk het gevoel dat ik iets mis.

> Staat de augurk ook symbool voor de vlamkracht in je werk?

Wiebren denkt even na.
Ik denk het wel. Ik houd van uitgesproken smaken en dat zie je ook terug in mijn werk. Ik heb iets met contrasten. Het is net als bij een salade maken, alle smaken moeten met elkaar in balans zijn en de augurk springt er door zijn zuurheid uit.

Anouk: Zoom eens in op het zuur.

In mijn grafische werk zoek ik vlamkracht in eenvoud. Helderheid. De augurk heeft ook zulke eigenschappen. Je weet wat je er aan hebt als je hem in je mond stopt.
In mijn kunst beeld ik mensen uit met behulp van lijnen en vlakken. Ik zoek naar het spanningsvlak tussen lijnen, vlakken en kleuren. Scherpe lijnen hebben ook wel wat zuurs misschien, ze zijn duidelijk voelbaar. Mijn portretten komen vaak rauw/direct maar tegelijk zacht over. Daarnaast is mijn lijnenspel vaak grillig, eigenlijk net zoals de textuur van de augurk.

> Kun je hier een paar gepekelde voorbeelden van geven?

Nu ik erover nadenk, de textuur van de augurk lijkt eigenlijk wel op de linodruk waar ik de laatste tijd aan heb gewerkt. Ik vraag me plotseling af wat er gebeurt als je een linodruk van een augurk zou maken. In het grafische werk ben ik vooral sterk in ordenen, en dat stralen mijn producten ook uit. Als een opdrachtgever me ruwe elementen aanreikt, maak ik er een nieuwe orde van, daar schuilt mijn kracht. Vanuit chaos werken en er ordening met betekenis uit persen, frisse verbindingen leggen, inspireert mij.

Uit de koelkast met Wiebren Altena: Ik wil anderen blij maken met de kleine dingen, als een portret of een augurk.

> Zit er nog een andere augurk in je innerlijke koelkast vast?

Ik speel in mijn hoofd met het idee om naaktportretten te gaan maken. Ik beeld vooral mensen hun gezicht uit in lijnen en vlakken en het lijkt me heel spannend om nu eens het hele menselijke lichaam zo te onderzoeken. Een serie van oude, doorleefde mensen lijkt me ook boeiend. Mijn kunst is heel persoonlijk, ik heb vaak al een band met mijn modellen. Daarom zou ik ook graag mijn ouders nog eens portretteren. Om ze te bewaren in de tijd, zoals ze nu zijn. Als een soort eerbetoon.

> Waarom zou de wereld van jouw activiteiten moeten weten?

Ik denk dat mijn werk mensen kan verwonderen. Die verwondering wil ik ook graag brengen. Ik wil anderen blij maken met de kleine dingen, als een portret of een augurk. Ik leef voor klein geluk.

> Zou je tot slot nog iets kwijt willen over de augurk of de zoetzure kwaliteiten van je werk?

Mmmh. Ja. Eh. Augurken zijn leuk om zelf  te kweken en in te maken. Op die manier kun je alle smaken die je zelf lekker vindt toevoegen. In mijn werk is het ook zo, ik voeg mijn eigen elementen toe aan iets dat me wordt aangereikt en maak daar vervolgens een eigenwijs en vers product van.

 

Wil je meer weten over Wiebren Altena? Bekijk hier zijn site.

Benieuwd wie er de volgende keer uit de koelkast stapt? Like en volg de Facebookpagina van Collectief 15.